– Hai cu mine la mănăstire duminica asta

– Nu vreau să merg. Ce să fac acolo? Știi că nu am răbdare să stau la slujbă. Și departe, trebuie să mă trezesc dimineață

– Te rog, mergi doar o dată să vezi cum e. O să vezi că o să-ți placă

– La ce oră trebuie să fim acolo?

– La opt. Asta înseamnă că la șase trebuie să te trezești ca să plecăm în jur de șapte de acasă.

– Am înțeles. Și cat durează slujba?

– Până la 12, la 12 jumate, maxim unu suntem acasă.

– Bine, dar să știi că nu stam mai mult de 12. Având în vedere că eu adorm pe la două- trei noaptea mai bine nu dorm deloc.

– Da, stăm până la 12.

Atunci când faci pereche cu o persoană care nu are aceleași valori ca și tine, există două variante: ori te dai după celălalt ca să îi faci pe plac și să păstrezi armonia ( teoretic, pentru că practic strategia asta nu functionează pe termen lung), ori îți susții în continuare valorile iar celălalt poate alege dacă le acceptă sau nu.

Însă, de fiecare dată când faci ceva ce nu e în acord cu valorile tale, vei simți emoții negative care vor refula mai devreme sau mai târziu. La fel cum vei vedea că s-a întâmplat și în cazul meu.

Zis și făcut a doua zi am plecat către mănăstire. Nu închisesem un ochi toată noaptea pentru că știam că dacă adorm, nu mă voi putea trezi la 6.

Am rezistat cu stoicism până la 12 când s-a terminat slujba. Mi se închideau ochii de somn dar mă automotivam spunându-mi că a mai rămas doar puțin timp de stat.

La ora 12:00, după slujbă, jubilam la gândul plecării. Însă, iubitul meu avea alte planuri:

– Te rog să mai stăm jumătate de oră ca să vorbeasc cu părintele duhovnic.

– Bine, te aștept în mașină dar nu sta mai mult de atât pentru că mi-e foarte somn, ok?

– Da, sigur.

Scurt pe doi, jumătatea aceea de oră s-a transformat în 3 ore. Era ora 15 si parcarea era goală, toată lumea plecase și el tot nu apăruse. La telefon nu răspundea pentru că era cu părintele și nu putea vorbi. Eu eram un pachet de nervi.

Motivele pentru care eram nervoasa si care au dus la acea situatie nu sunt relevante în acest moment, pentru că nu ele fac focusul acestui articol.

Ceea ce e important este emoția de furie pe care o simțeam.

În cele 3 ore în care l-am așteptat, mi-am alimentat continuu furia cu tot felul de gânduri si până la ora 15 simțeam cum ard pe dinăuntru de nerv. Știam că momentul în care va veni voi face scandal și ne vom certa deși eram conștientă că nu e ok să fac asta. Dar, o parte din mine dorea cu ardoare să îi spună vreo două și să îl pună la punct.

La 15:30, când a apărut, nici măcar nu am mai așteptat să intre mașină ca să îi spun ce aveam de spus.

Când am văzut că iese de pe poarta mănăstirii, am ieșit din mașină și am început să țip ca o descreierată.

– Tu chiar îți bați joc de mine? Mă lași aici de amanet trei ore și jumătate, în condițiile în care știi foarte bine că nu am dormit toată noaptea și că am venit aici doar ca să-ți fac ție pe plac? Ai noroc că nu am permis că te lăsam aici! 

–  Intră mașină că ne aude preotul!

– Mă doare pe mine undeva de preotul tău! Trebuia să te gândești la asta când ai întârziat.

Pe scurt, a fost o ceartă de zile mari.

Cu toate că undeva în mintea mea eram conștientă că nu e bine să mă las dusă de emoție, în acele momente nu îmi mai păsa.

Nu mă mai interesa ce are omul din fața mea de spus, nu mă mai interesa să aflu ce parte din mine se simte atât de revoltată și nici măcar nu mă mai interesau consecințele vorbelor și faptelor mele, deși știam că după ce va trece „valul” îmi va părea rău.

Era ca și cum cineva mă legase de un scaun și mă obliga să mă uit la un film în care nu puteam să intervin.

Spectatorul din mine era conștient de absurditatea situației și a comportamentului meu dar pe moment era așa de bine să mă descarc și să pun totul pe seama unei emoții.

Emoțiile sunt energie în mișcare și odată ce încep să prindă viteză, e greu să le oprești.

Cum iau naștere emoțiile

Emoțiile iau naștere din mental, din gânduri.

Ți se întâmplă ceva, vezi ceva, auzi ceva, și ai un gând despre acea situație. În momentul în care crezi acel gând și îl validezi ca fiind adevărat, va apărea o emoție.

Uneori ( a se citi de cele mai multe ori) se formează tipare și este de ajuns un singur stimul care să îți aducă aminte de o situație din trecut în care gândurile au dus la emoții foarte puternice, pentru ca acele emoții să reapară.

Cu cât alimentezi mai mult emoțiile, cu atât ele vor lua amploare și vor deveni mai puternice. Cu cât devin mai puternice, cu atât îți va fi mai greu să le stăpânești.

De exemplu, primesc multe mailuri de la oameni care vor să știe cum pot scăpa de gelozie și care se plâng că nu pot controla această emoție deși sunt conștienți că e una distructivă pentru relația de cuplu.

Niciodată nu ai cum să temperezi gelozia dacă tu te gândești cât e ziua de lungă la ce face iubitul sau iubita ta sau dacă îți imaginezi diverse scenarii în care ești înșelat.

Dacă vrei să scapi de gelozie, trebuie să îți iei un angajament față de tine că nu vei mai alimenta mental această emoție. Asta e primul pas și cel mai important.

Și, la fel e cu toate emoțiile, atât cu cele pozitive cât și cu cele negative.

E de ajuns o simplă schimbare a traectoriei gândurilor ca să îți schimbi emoțiile.

Gândește-te la un moment în care erai super fericit și deodată ai avut gânduri de teamă, sau te-ai gândit că poți pierde ceea ce te-a făcut bucuros acum. Cum te-ai simțit apoi? A fost la fel de intensă bucuria?

În cazul meu, am perceput acea întârziere ca o nepăsare din partea lui. Am perceput că nu îl interesează că îl aștept, dacă am dormit sau nu, sau dacă îmi doresc sau nu să mai stau.

Și, cu cât mă gândeam mai mult la această nepăsare, cu atat mai mult creștea furia mea.

Emoțiile nu sunt nici bune, nici rele

Emoțiile nu sunt nici bune, nici rele. Ele pur și simplu sunt efectele gândurilor tale. Dacă vrei să vezi cum stai pe partea mentală, fii atent la emoțiile tale.

Ceea ce este important să înțelegi este că emoțiile nu sunt ceva care pur și simplu ți se întâmplă. Și nici ceva din exterior nu le determină. Totul e în bucătăria ta interioară, totul pornește din tine.

Emoțiile sunt la cheremul tău, dacă vrei asta. Ai puterea să le modifici.

Atunci când ceva te deranjează sau te supără, nu situația din exterior îți dă acea stare, ci gândurile tale despre acea situație.

Dacă tu ai alege să vezi situația din altă perspectivă, emoțiile tale s-ar modifica și ele.

În concluzie, dacă vrei să îți controlezi emoțiile, e mai important să previi o emoție puternică de genul furiei sau geloziei și când vezi că e pe cale să apără, să oprești orice alimentare a ei cu gânduri.

Cum să previi emoții ca furia și gelozia

Deși poate pare ciudat, primul și unul dintre cei mai importanți pași pentru prevenirea emoțiilor pe care nu le dorești este acceptarea și validarea emoțiilor.

De multe ori avem tendința să fugim de emoții sau să le negăm și credem că așa vor dispărea.

Însă cu cât fugi mai mult de ele, cu atât vor găsi o cale să refuleze atunci când te aștepți mai puțin.

Nu emoțiile sunt problema, ci ceea ce faci cu ele poate crea o problemă.

De exemplu, când eram fumătoare, atunci când mă plictiseam îmi aprindeam o țigară fără să mă gândesc că îmi intoxic propriul organism.

Când eram nervoasă, mă descărcam și spuneam tot ce îmi trecea prin minte persoanei care a declanșat stimulul, fără să mă gândesc cât de mult pot răni cuvintele mele.

Când îți accepți emoțiile și le validezi începi să înțelegi cum anume s-au format și ce gânduri le declanșează.

Apoi, fii atent la circumstanțele în care simți furie sau gelozie.

Și, acordă importanță gândurilor tale de dinainte să simți emoția.

Observă cum se formează emoția și cum prinde putere, pe măsură ce te lași în voia gândurilor.

Apoi, întreabă-te dacă acele gânduri sunt adevărate sau dacă sunt o simplă presupunere subiectivă.

Conștientizarea este putere; îți oferă puterea de a controla modul în care răspunzi la o situație.

Iar, ultimul dar nu cel din urmă pas este asumarea responsabilității pentru emoțiile pe care le simți.

De câte ori ai reproșat cuiva că acțiunile sale te-au făcut să simți furie sau gelozie și ai încercat să faci tot posibilul să schimbi acele acțiuni?

E adevărat că acțiunile persoanelor din jurul tău te afectează, însă la tine stă responsabilitatea modului în care acele acțiuni te fac să te simți. 

Nimeni nu te poate să simți furie sau gelozie dacă tu nu te lași prins în aceste emoții și dacă răspunzi conștient la stimuli.

Atunci când simți că acțiunile unei persoane îți provoacă o emoție puternică, că gelozia sau furia, e important să te distanțezi un pic de acea persoană pentru a-ți putea pune gândurile în ordine. Nu acționa niciodată atunci când ești sub influența unei emoții puternice. Așteaptă până te liniștești, chiar dacă simți o emoție pozitivă. Uneori, și o emoție ca bucuria sau îndrăgostirea te îndeamnă la acțiuni necugetate de care îți poate părea rău ulterior.

Și, amintește-ți mereu că emoțiile sunt cauza gândurilor tale și că ai mereu puterea de a-ți schimba gândurile.

Pe curand,

Alexandra David

P.S. Fii cu ochii pe e-mail pentru că în luna martie voi lansa primul meu curs online, la care lucrez de mai bine de jumătate de an. Abia aștept să îți spun despre ce este vorba și marturisesc că am mari emoții pentru ca va fi un curs interactiv care mă va scoate din zona mea de confort. 

Vei primi în curând mai multe detalii. Dacă nu ești abonat cu adresa de e-mail intră pe www.alexandradavid.eu pentru a te abona și pentru a primi pe e-mail toate detaliile. 

 

Cum să previi emoțiile puternice ca furia și gelozia

2 gânduri despre „Cum să previi emoțiile puternice ca furia și gelozia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *